El Campus d’Alcoi de la UPV, una de les entitats guardonades en el premi col·lectiu del 9 d’octubre

Alcoi concedeix des de 2016 els Premis 9 d’octubre a títol individual i col·lectiu. En aquest any tan especial, Alcoi ha decidit que el premi col·lectiu siga per a totes aquelles persones que han treballat i ajudat en la lluita contra la Covid-19. Una d’aquestes entitats ha estat el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) i tots els investigadors, professors, tècnics i estudiants que han ajudat.

Els premiats han sigut triats per part de representants de tots els partits polítics i els presidents de cadascuna de les comissions del Consell de Cultura: Arts Escèniques, Arts Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni, i Música i Audiovisuals, a més del regidor de Cultura, Raül Llopis. Els premis es lliuren a l’acte institucional del Teatre Calderón el divendres 9 d’octubre a les 12 h.

Des del començament de la pandèmia i el començament de l’Estat d’Alarma, el campus no ha deixat de pensar i crear iniciatives per tal d’ajudar a la societat com a universitat pública que és.

‘Coronavirus Makers’

La iniciativa ‘Coronavirus Makers’, en la qual el campus va participar, consistia a imprimir el suport de les pantalles protectores que en un inici van ajudar a frenar el virus. Des de les seues cases, equips de diferents centres i instituts d’investigació de la UPV van treballar en la impressió 3D de suports de les màscares de protecció. Aquestes pantalles protectores es repartiren en tota la Comunitat Valenciana a serveis essencials com centres de salut, residències de majors, hospitals, farmàcies, Protecció Civil, Centres de dia, Policia Nacional, empreses d’alimentació…

La producció al Campus va tindre lloc en l’espai Generació Espontània Design Factory i en el departament d’Enginyeria Mecànica. En total, van ser set les impressores que estaven en funcionament aquests dies, per a crear els suports per a màscares de protecció. “Una vegada impresos, muntem les màscares amb la resta de materials i posteriorment, seguint els protocols de desinfecció establits, es procedeix a la neteja de cada EPI, llistes per a la seua distribució”, explica el subdirector de Generació Espontània, Ocupació i Emprenedoria del campus, Jaume Masiá.

El professor de la UPV van coordinar a més l’equip de treball de Coronavirus Makers de tota la ciutat d’Alcoi, en el qual s’integraven prop d’un centenar de membres i que va comptar a més amb la col·laboració d’una gran quantitat d’empreses locals i institucions, “indispensables per a poder produir aquests EPIs”, remarca Masiá. El professor titular del Departament d’Enginyeria Mecànica i de Materials del Campus d’Alcoi, Santiago Ferrándiz, també va imprimir peces en el Laboratori de Processos de Fabricació del DIMM. El campus ha coordinat el projecte en la zona d’Alcoi i el seu entorn, on han col·laborat més de 100 empreses i particulars. El campus vol agrair la predisposició i voluntat de tots.

#Cogeloquenecesites

Altra de les iniciatives creades per dos estudiants fou #Cogeloquenecesites. La idea fou de David Candel i Víctor Bujaldón, estudiants del Grau en Enginyeria Informàtica

David i Víctor van voler anar més enllà amb la iniciativa de #CompraSolidaria creada en xarxes socials per distints influencers. No sols van fer més gran a aquesta campanya sinó que van crear una web per a ajudar als que més ho necessiten. #Comprasolidaria consisteix a deixar articles de primera necessitat al carrer perquè aquelles persones i famílies que ho necessiten puguen agafar-ho.

La iniciativa impulsada pels dos estudiants del campus es diu #Cogeloquenecesites. Han recollit aquestes zones i les han incloses en un mapa on qualsevol persona pot accedir a trobar la ubicació i agafar el que necessite, sobretot productes de primera necessitat.

El propòsit d’aquesta web és ajudar a les persones que pitjor estan passant-ho i ho van pasar, entre tots podem localitzar totes les caixes que les bones persones del nostre territori van deixant pels carrers perquè la gent que el necessite l’agafe o la gent que vulga aportar deixe el seu granet d’arena com fan Víctor i David amb aquesta web.

#Estamosconvosotros

Però la solidaritat unida a ciència i coneixement no acaba ací. La iniciativa #EstamosConVosotros coordinada des del Campus d’Alcoi de la UPV, ha fabricat més de 100.000 pantalles contra la Covid-19 i s’han distribuït a la Comunitat Valenciana, Galícia, Andalusia, Castella – La Manxa o Múrcia.

#Estamosconvosotros és un gran equip de la zona d’Ibi-Banyeres-Alcoi format per makers, particulars, universitat i empreses que estan col·laborant activament en la producció de material de protecció per a sanitaris, cossos de seguretat i altres sectors de la població en risc de contagi per Coronavirus.

Previndre els brots futurs de la Covid-19

Està totalment comprovat que amb dades és molt més fàcil frenar el virus. Això és el que van pensar distints investigadors del campus. Van col·laborar en el disseny d’un model previsió i de simulació que va permetre millorar el flux de pacients i la qualitat assistencial en el Departament de Salut d’Alcoi en la gestió de la crisi derivada de la pandèmia Covid-19.

El model de simulació es presentava com una eina essencial per a afrontar futurs rebrots de la malaltia (que per desgràcia ja s’han donat) i preveure l’estat de saturació de l’hospital derivat d’aquests. El model estableix un quadre de comandament i control anticipat dels recursos hospitalaris necessaris: recursos humans, tècnics, de protecció i d’infraestructura derivades dels nous ingressos, permetent així planificar, organitzar i gestionar amb antelació les necessitats dels serveis assistencials, evitant el seu possible col·lapse. “Es tracta, per tant, d’anticipar-se i protegir al sistema sanitari proporcionant una eina que servisca de suport en la presa de decisions, en situacions de gran variabilitat a l’equip de gestió de l’Hospital”, apunta Francisca Sempere, investigadora del Campus d’Alcoi de la UPV i coordinadora del projecte.

Les dades de partida són les previsions de contagis que es determinen a partir de models de previsió desenvolupats per l’investigador Alejandro Rodríguez Villalobos. En l’inici de l’estudi també van participar el Dr. Jesús Seguí Llinares (investigador de l’Institut de Tecnologia de Materials, amb experiència en contractes d’investigació previs amb altres entitats sanitàries) i del Dr. Vicente Díez Valdés (Dpt. d’Organització d’Empreses de la UPV i exdirector de RH de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València), tots ells investigadors del Campus d’Alcoi, juntament amb el Grup d’investigació ROGLE del campus de Vera de la UPV.

Cridades de telèfon a estudiants

Part fonamental durant l’Estat d’Alarma i el confinament han sigut també els auxiliars de serveis. Gràcies a ells, tots els estudiants han rebut, almenys, una telefonada per saber, en primer lloc, com estaven de salut ells i els seus, i, en segon lloc, per conèixer la seua situació acadèmica.

El personal que ha realitzat les cridades són Carmina Llorens, Silvia Pascual, José Mengual, Inma Llopis i Antonio Aguilera.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.